Domácí kapely, které se prosadily v triu

Rubrika:  CZ / Novinky, publikováno: 30.06.2017

Včera jsme vám nabídli článek o úspěšných světových kapelách, které hrají ve třech. Tenhle model přirozeně našel odezvu i u domácích muzikantů. A nemáme na mysli zrovna jenom nápadný případ Katapultu či slovenské Tublatanky z federálních dob. Bolo ich veľa, a to nespravedlivě vypouštíme třeba písničkářské blues ASPM a všechny zasloužilé punkery i metalisty. Nemluvě o spravedlivě vypuštěných BSP, kteří byli s bubeníkem minimálně čtyři, nebo o Wanastowkách, které se nedají (s)počítat. Podobně jako Tata Bojs: napřed tři, pak dva a zároveň čtyři plus jedna. O Lucii po vyhazovu Michala Dvořáka. O začátcích Stromboli. O Trabandu, který si také epizodně vyzkoušel sestavu ve třech… Pozoruhodná dobrodružství zažily například tyto trojice:

  1. The Rebels

Sestava beatových průkopníků se měnila nejen početně. Měnilo se i gusto, tu zaměřené na Mamas & Papas, jindy na popovou Šípkovou Růženku a nakonec, v letech 1968 až 1970 – jistě, na Cream. Právě triovou, v 90. letech obnovenou sestavu Jiří Korn – Karel „Káša“ Jahn – Zdeněk Juračka nemůžeme v našem přehledu pominout.

  1. M. Efekt

Blue Effect hrál v triu výjimečně a nepatří sem typově. Ale vzhledem k brilantnímu LP 33 (1981), nahranému pod hlavičkou M. Efekt v obsazení Radim Hladík – Lešek Semelka – Vlado Čech, zaslouží vypíchnutí. V málo lidech hodně muziky. Semelka schopný hrát (pochopitelně i naživo) harmonie, sóla, basové linky a ještě zpívat zaslouží poklonu. Stejně jako Hladík a Čech za „plné nasazení“ – čest jejich památce.

  1. Psí vojáci

Filip Topol občas přizval pro zpestření do skupiny saxofonistu a v 80. letech patřila patřila nějakou dobu do nástrojového parku i kytara, ale nejsilnější inkarnace Psích vojáků byly ty triové. Kdy nic nerozptylovalo pozornost věnovanou expresivnímu básníkovi, zpěvákovi a také přesvědčivému pianistovi, kterému rytmika jen dodávala důraz a stavěla základy.

  1. -123 min.

Trojlístek brilantních hudebníků (zahrnujeme samozřejmě všechny výtečné hráče, kteří se vystřídali na sesličce u bicích), elegantně těkající mezi funkem, rockem i jazzem, možná v našich poměrech naplňoval filozofii power tria nejlépe. A po loňském obnovení, s novou hvězdou s paličkami Danem Šoltisem a úpravě názvu na Minus 123 min., znovu naplňuje.

  1. Sunflower Caravan

Stylové trio s hammondkami berme částečně jako krásnou reminiscenci zlatých časů beatového varhanního soundu, ale zároveň oceňme, že nikdy nešlo o žádné pusté retro. Hudba Sunflower Caravan žije naplno v současnosti. Těšme se na třetí řadovku, která je údajně na spadnutí.

Tomáš S. Polívka

(Navštíveno 563krát, z toho 1krát dnes)
0
 

Hodnocení k článku

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Tagy



Související články